• 100 jaar relatie Feyenoord en Slavia Praag

  In het seizoen 2021-2022 speelde Feyenoord in de Conference League o.a. tegen Slavia Praag en zelfs 2x! Zowel in de poulefase als in de kwart finale was deze Tsjechische club onze tegenstander.

  Het Bestuur van Feyenoord kreeg een geschenk dat alles te maken heeft met het feit dat het 100 jaar geleden was dat wij voor het eerst tegen elkaar speelden.

  Dat moet dus in 1922 zijn geweest en daarom maar eens in onze clubbladen gedoken, voor zover ik  de kennis niet paraat had. Medio van dat jaar had het toenmalige Bestuur diverse motieven om maar liefst 4 Internationale wedstrijden te gaan spelen. Eén daarvan was “goede oefening” voor ons als Eerste Klasser. Een tweede was zeker om de R.V.V. Feijenoord verder op de kaart te zetten. Maar ook om vriendschapsbanden aan te gaan en nauwer in contact te komen met de pers.

  Eén van die wedstrijden was dus tegen Slavia Praag. In ons clubblad van juli 1922 staat te lezen en ik citeer: “Het zijn inderdaad sprekende cijfers, waarmede wij het onderspit hebben gedolven, doch laten wij het onmiddellijk zeggen, het was geen schande. Weliswaar was in de 8-0 nederlaag tegen Slavia, de pech aan onze zijde en fortuna bij onze tegenstanders, doch ook onder gunstigere omstandigheden zouden wij hebben verloren, al ware het dan ook met betere cijfers. Het spel der  Tsjechen was werkelijk superieur en de bladen hebben dan ook unaniem verkondigd dat het Hollandsche voetbalspel daartegen niet is opgewassen”.    

  Verderop staat te lezen : “Het aanbieden van maaltijden e.a. bij dergelijke ontmoetingen is nu eenmaal een gewoonte geworden en, al gaan hiermede uit den aard der zaak kosten gepaard, toch is deze gewoonte o.i. toe te juichen. Immers, welke gelegenheid is beter geschikt dan een maaltijd om de tongen  los te maken en elkanders verdiensten in hartelijke bewoordingen op den voorgrond te brengen?”.

  Dat geschenk geeft ook aan dat er nog meer is/was tussen de 2 clubs. Onze oud trainers Sobotka (1959-1961) en Jezek (1978-1982) hebben een band met Slavia Praag.

  Daar er in het Feyenoord Museum geen plaats was voor dit geschenk hangt het nu in ons Archief.