• # 4 - SUPPORTERSVERENIGING FEYENOORD 90 JAAR!

  SUPPORTERSVERENIGING FEYENOORD 90 JAAR!

  Het is 1931 en in dat jaar speelde Feyenoord voor het tiende jaar in de hoogste afdeling van het toenmalige voetbal. Wij werden in dat jaar voor de zesde maal afdelingskampioen. Die kampioenschappen zorgden twee keer voor een Landstitel.

  Na het behalen van het afdelingskampioenschap in 1931 besloot het toenmalige bestuur van de RV & AV Feijenoord om de wedstrijden om het landskampioenschap te spelen op ……………………Spangen. De reden daarvoor was van financiële aard; op dat terrein konden namelijk 10.000 toeschouwers meer worden geherbergd dan aan de Dordtse Straatweg/Kromme Zandweg en dat leverde dus veel geld op.

  Dit viel echter niet in goede aarde van onze trouwe supporters en zij protesteerden heftig. Zelfs met een protestvergadering in de bovenzaal van Gebouw de Spil, die overigens niet hielp. De supporters besloten om de wedstrijden op Spangen te boycotten en bleven elkaar bezoeken en ontmoeten en zo ontstond er een supportersclub die uiteindelijk op 3 mei 1931 werd opgericht, met direct al 72 leden. De meeste “protestanten” woonden overigens toch alle wedstrijden op Spangen bij, want men zag al snel in dat het toch wel een verstandig besluit van het bestuur was geweest.

  Een precies beeld van die beginjaren is helaas niet te geven; alle bescheiden, vergaderstukken etc zijn verloren gegaan bij de Watersnood ramp van februari 1953.

  Vanaf het begin was er tussen clubbesturen in het algemeen en supporters een haat liefde verhouding; de laatste werden getolereerd, maar men moest zich eigenlijk niet met de club bemoeien. Gelukkig is dat in de loop van deze 90 jaar wel veranderd; maar soms komt die verhouding toch weer naar boven. Ook bij Feyenoord.     
                                                         

                                 

                                   Bestuur bij 25 jarig jubileum

  Voor de Corona ellende werden alle uit- en thuiswedstrijden veelvuldig bezocht en overal door het stadion waren “Hand in Hand’ en “You’ll never walk alone” te horen; hopelijk gaat dat binnen niet al te lange tijd weer gebeuren. Aan onze Supportersvereniging zal het niet liggen!

  Wat de verhouding tussen Sportclub Feyenoord en de Supportersvereniging  betreft kunnen we alleen maar tevreden zijn en volgens mij is dat wederzijds. Dat blijkt steeds weer op velerlei gebied en onlangs nog met diverse spandoeken om allerlei redenen, Sportclub gerelateerd, vervaardigd door mensen van de supportersvereniging.  Na de Corona ellende hopen we jullie weer in grote getale op Varkenoord te zien.

  Ook vanuit mijn functie als Archivaris stel ik de samenwerking op hoge prijs.

      Gefeliciteerd met deze mijlpaal en op naar het Eeuwfeest.