• #9 De Holdert beker eindelijk in de Kuip!

  De Holdert beker eindelijk in de Kuip!

  Feyenoord heeft de KNVB beker 13 keer gewonnen. Maar de KNVB beker heeft niet altijd zo geheten. Zeker de laatste decennia was de naam vaak gekoppeld aan de sponsor van het toernooi. Dat begon al in 1899; naar een idee van uitgever Hak Holdert. Hij had in Engeland de voetbalsfeer rondom de FA Cup ervaren en wilde met de Holdert beker zo’n soort toernooi ook in Nederland introduceren.

  Om de Holdert beker werd gestreden in de perioden 1898 t/m 1920 en 1929 t/m 1945, hoewel niet elk seizoen.

  Feyenoord, toen nog R.V. & A.V. Feijenoord geheten, won die beker 2 keer en wel in 1930 en 1935.

  Voor we de Finale behaalden moesten we maar liefst 6 tegenstanders verslaan (en sommige niet de minste in die tijd, waaronder Ajax).

  Onze eerste Finale werd op 15 juni 1930 gespeeld op neutraal terrein (op Spangen).

  De wedstrijd Excelsior – R.V. & A.V. Feijenoord eindigde in een 0-1 overwinning voor ons door een doelpunt van Jaap Barendregt. Feijenoord was voor de eerste keer winnaar van de (K.N.V.B.) beker.

  Ons elftal van destijds bestond uit : Janus Bul, Adri van Male, Bas Paauwe (18 jaar), Piet Burg, van Oyen, Cees van Dijke, Wim Groenendijk, Allie Hendriks, Jaap Barendregt, Jaap Paauwe (toen 21 jaar) en onze aanvoerder en legendarische Feijenoorder Puck van Heel (jaaaarenlang recordhouder met 64 interlands). Trainer was de Engelsman Jack Hall. Scheidsrechter: hr Breedhof.

  Onze tweede (winnende) Finale vond plaats op 23 juni 1935; gespeeld op ons Terrein aan de Kromme Zandweg. Onder leiding van scheidsrechter M. Israëls wonnen we van Helmond met 5-2 door 1 doelpunt van Jaap Paauwe en 4 van Wim Groenendijk. Trainer was toen wederom een Engelsman, Eddy Donaghy.

  Het elftal van toen bestond uit : Manus Vrauwdeunt, Jaap Barendregt, Bart Würsten, Adri van Male, Puck van Heel, Jan Linssen, Bas Paauwe, Janus Bul, van Oyen, Jaap Paauwe en Piet Burg.

  Van die Holdert beker hebben wij geen exemplaar in ons archief c.q. ons Museum. Het was een wisselbeker en niemand kwam definitief in het bezit van die beker. De laatste winnaar was Willem II in 1944. Die stuurden keurig de beker terug naar de N.V.B. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor van de beker. Sterker nog, niet alleen is de beker zelf zoekgeraakt, er is zelfs nauwelijks beeldmateriaal van de originele prijs.

  DSV Concordia dat dit jaar 135 jaar bestaat, of eigenlijk haar voorzitter, heeft in het kader van dat jubileum het initiatief genomen om dit stukje voetbalgeschiedenis in ere te herstellen.

  Hij zocht contact met (16) verenigingen die de beker ooit hadden gewonnen en anno 2022 nog bestaan. Hij peilde de belangstelling om een replica van de gewonnen beker te ontvangen. De animo bleek groot; ook bij Feyenoord. Met behulp van 3D printtechnieken en beeldmateriaal van de originele prijs zijn er daarom voor al deze clubs replica’s vervaardigd.

   

  Onderdeel van dit initiatief was op 17 september 2022 de uitreiking in het oudste nog bestaande voetbalstadion van Nederland nl de Wageningse Berg. Op een super gladde en mooie grasmat speelden eerst de veteranen van Concordia en RAP (finale van 1906) een partij en daarna volgde de ceremoniële uitreiking van de replica’s door Jan-Dirk van der Zee, directeur Amateurvoetbal KNVB. 

  Cor van Veldhuizen, Bestuurslid en Archivaris van Sportclub Feyenoord, mocht als vertegenwoordiger van de Feyenoord organisatie de replica van de Holdert beker in ontvangst nemen.

  Zoals al onze trofeeën etc zal deze replica in bruikleen worden afgestaan aan het Feyenoord Museum.