• Bennett. Als je die naam googlet zie je een hele waslijst verschijnen. Je hebt bijvoorbeeld Sam Bennett, de succesvolle Ierse wielrenner, die na dit jaar Deceuninck Quickstep inruilt voor Bora Hansgrohe. Je hebt ook Tony Bennett, een Nederlandse zanger die eigenlijk Ruud van der Berg heet, maar voor een internationaal meer aansprekende artiestennaam koos. Je hebt Steve Graham Bennett, een voormalige Engelse scheidsrechter, die meer dan 250 wedstrijden in de Premier league floot. En dan heb je ook nog Tony Bennett, de Amerikaanse zanger die onder meer met het later veel gecoverde ‘The best is yet to come’ bekend werd.

  Een Walter Bennett tref je bij Wikipedia niet aan in deze lijst, maar dat gaat niet lang meer duren.

  Zaterdag voetbalde hij als verdedigende middenvelder van hoofdklasser SC Feyenoord zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen en dat ging hem prima af. We kennen Walter Bennett nog als veelbelovende voetballer van Excelsior Maassluis, waar hij meer dan dertig wedstrijden in het eerste elftal speelde. Maar sinds halverwege 2019 was hij een paar jaartjes uit beeld geweest omdat hij bij zijn vader op Aruba ging wonen en werken en bij het plaatselijke Racing Club ging voetballen. Walter had er een heerlijk leventje bij het watersportbedrijf van zijn vader en genoot met volle teugen op het altijd zonnige eiland, zo vertelde hij onlangs in het AD in een interview met Jeffrey van der Maten. Maar op den duur ging hij het voetballen op niveau toch wel missen.

  Hij besloot terug te keren naar Nederland, ging wonen in Spijkenisse en Ronald Ermes, dit seizoen de nieuwe trainer bij SC Feyenoord, viste hem op. Ronald had Walter meegemaakt als jeugdtrainer bij Excelsior Maassluis en hoewel de selectie van Feyenoord eigenlijk al compleet was, werd Walter als 19e speler aan de spelersgroep toegevoegd. ‘Laat maar zien wat je in je mars hebt’, werd hem voorgespiegeld. Niet geschoten is altijd mis moeten ze bij de Feyenoordleiding gedacht hebben .

  Walter Bennett bleek een voltreffer te zijn. Hij had een prima voorbereiding en zijn trainer stelde hem vorige week op als basisspeler in de eerste competitiewedstrijd tegen Rijsoord en ook tegen Spijkenisse, afgelopen zaterdag speelde hij de volle 90 minuten.

  Walter is geen speler die fabelachtige en aansprekende acties maakt. Hij is geen creatieve voetballer die opvalt door spectaculaire passeerbewegingen of passes waarmee hij een diepgaande speler in één beweging voor de keeper van de tegenpartij zet, maar voor het elftal is hij toch een bijzonder waardevolle speler. Hij is als het ware het cement van de ploeg. Als verdedigende middenvelder, spelend vlak voor de viermansdefensie, is hij de speler die bij Feyenoord op het middenveld het duel aangaat met spelers van de tegenstander die met de bal aan de voet de middenlijn oversteken. Dat gaat hem bijzonder goed af. Van de twintig duels wint hij er zeker vijftien, misschien wel meer. Daarnaast doet Walter geen dingen die niet kunnen. Volgens mij weet hij prima wat hij kan en vooral wat hij niet kan. Veel spelers zie je met de bal aan de voet meters maken om zich een eind verder vast te lopen en zo balverlies in te luiden met alle gevolgen van dien. Walter doet dat nooit. Een hele wedstrijd lang levert hij de ballen in bij medespelers die wel het creatieve vermogen hebben om openingen te maken of acties te ondernemen.

  Mede door zijn onverdroten strijd op het middenveld sleept Feyenoord diep in blessuretijd een zwaarbevochten overwinning uit het vuur. Spijkenisse had misschien wel meer verdiend, maar omdat Feyenoord diep in blessuretijd met een uitgenaste actie van invaller Elmer de Vries alsnog een terechte penalty afdwong, die door Sandin Avdic verzilverd werd, trokken de bezoekers uiteindelijk toch aan het langste eind en konden ze nog een paar triomfantelijke uitlooprondjes over het veld maken.

  Walter Bennett is na en paar jaartjes Aruba weer back in town. Spelend als tegen Spijkenisse is hij van onschatbare waarde voor zijn ploeg en zal zijn naamsbekendheid alleen maar toenemen. En dan zal zijn naam uiteindelijk ook prijken op de lijst Bennetts op Wikipedia. Zijn naamgenoot Tony Bennett zong het al:  ‘The best is yet to come. You think you’ve seen the sun but you ain’t seen it shine.’ Afgelopen zaterdag heb ik in de persoon van Walter Bennett de zon al zien schijnen. Er zullen vast nog meer zonnige dagen volgen.

  Tekst: Jan Schoonen / Voetbalrotterdam.nl