• Het is geen garantie dat deze rubriek één keer per maand, 1x per kwartaal of welke periodiciteit dan ook zal verschijnen. Aflevering 1 is net geplaatst, maar soms komt het zo uit. Deze keer niet uit HET archief, maar vnl. uit MIJN archief. Februari is per slot van rekening de Carnavals maand en overal hoor en lees je dat dat erg gemist wordt. Ik vraag mij af hoeveel leden er nog zijn die weten dat de Sportclub Feyenoord een eigen carnavalsvereniging had!

    Vroeger hadden wij een echt verenigingsleven; iets wat door de veranderende maatschappij en allerlei andere bezigheden verdwenen is. Wij hadden grote Nieuwjaarsrecepties met muziek en dans, Mosselavonden, Bingo avonden, Klaverjassen en ja ook Carnaval.
    Aanvankelijk gingen we in februari Carnaval vieren in Avifauna; met 3 bussen vol vertrokken we naar Alphen aan den Rijn. Ik heb diverse echtparen gezien die elkaar bij de ingang kusten en een prettige avond wensten en dan ieder hun weg gingen om elkaar pas weer bij de bus om terug te gaan te ontmoeten. Het was heel gezellig; ook voor mij als single destijds. Vanaf 1977 kwam de actieve Evenementen Commissie tot een heuse carnavalsvereniging bij de start met hulp van carnavals- verenigingen uit de buurt. De naam werd “De Varkensoren”.

    Enthousiaste leden vormden de Raad van Elf (o.a. John de Krey, Wim Voots, Jaap van Leeuwen, Herman van der Graaff, Klaas Snoei, Cor van Driel, Piet le Noble, Hans Snijders, Ton Verbaas, Koos Hübbers en onze Nar, Frans Erwich) en er werd in november een Prinsenbal (aanvankelijk in “burgerkledij”) en in januari Carnaval (met hele verkleedpartijen) georganiseerd op Varkenoord en daar kon je over de hoofden lopen. Het maximum van 350 kaarten werden verkocht. Mijn eerste date met mijn huidige vrouw Corrie was op het Prinsenbal van 18 november 1978.

    Varkenoord werd “Leutoord”. Onze eerste Prins (1977-1978) was Clemens Westerhof (Prins Knor de 1e).