• Sportclub Feyenoord heeft afgelopen donderdag zijn laatste oefenduel verloren van zondaghoofdklasser De Baronie uit Breda.

  SC Feyenoord leed voor de tweede maal in de oefenperiode een nederlaag. Eerder verloor de ploeg al met 3-2 van Noordwijk.

  SC Feyenoord slaagde er in alle opzichten niet in om zijn gebruikelijk niveau te halen. De Rotterdammers grossierden in balverlies en de defensie bleek kwetsbaar. Het optreden van de Varkenoorders oogde rommelig, ongeconcentreerd en grillig. Toch wisten de rood-witten de voormalige profclub onder druk te zetten. Maar SC Feyenoord sprong onzorgvuldig met de kansen om. Dat gebeurde vooral in het eerste bedrijf. En daar heeft de ploeg wel vaker problemen mee. Al met al had SC Feyenoord de nederlaag vooral aan zichzelf te wijten. De grote vraag is natuurlijk: is SC Feyenoord klaar voor de competitie? Laten we de ploeg het voordeel van de twijfel geven.

  De Baronie had dus succes met countervoetbal. De ambitieuze zondaghoofdklasser wist daarmee de SC Feyenoord-verdediging regelmatig te verrassen. Maar net als SC Feyenoord liet de voormalige profclub het in de afwerking afweten. Toch maakte de Baronie een verzorgd voetballende en homogene indruk. De ploeg combineerde uitstekend en was niet onder de indruk van de individuele kwaliteiten en de status van SC Feyenoord. De Brabanders boekten dan ook een terechte zege! Ze lijken wel klaar voor de start van de hoofdklasse-competitie in het zondagvoetbal.

  Kroniek van de kansen:

  In de vierde minuut werd SC Feyenoord voor het eerst gevaarlijk. Linksbuiten Junior Obiku slaagde er echter niet in om met een scherpe voorzet spits Jeffrey Duijnstee te bereiken. Even later dwongen de gasten hun eerste mogelijkheid van de wedstrijd af. Mustafa Mohammat zag zijn lob echter niet in het Rotterdamse doel belanden. Vervolgens opende de thuisploeg na tien minuutjes wel de score. Quincy Oosterom waagde een schotpoging vanuit ´de tweede lijn´ en mikt de bal fraai in het dak van het doel: 1-0. Even later leverde een afstandsschot van voorstopper Joris van Eijck geen 2-0 voorsprong voor de gastheren op.

  Na een kwartier gaf het dominante SC Feyenoord weer een waarschuwingssignaal. Een combinatie van Adil Akanioui en Duijnstee resulteerde echter niet in een grotere marge voor de thuisploeg. Vlak daarna ontsnapte SC Feyenoord aan de gelijkmaker, nadat Mohammat, na een snelle uitval, keihard op de paal schoot. Halverwege de eerste helft wist De Baronie wel gelijk te maken. Mohammat rondde een actie met een schot fraai af. Daarmee werd het 1-1. Vervolgens was SC Feyenoord-middenvelder Avdic niet in staat om met een afstandsschot Baronie-doelman Michel van Butzelaar te verschalken.

  Na een halfuur stichtte SC Feyenoord weer gevaar via een vrije trap van Junior Obiku. Diens fraaie schot kwam op de bovenkant van de lat terecht. Daarna verzuimde Kevin Patijn om een pass van Adil Akanioui in rendement om te zetten. Tien minuten voor rust was Baronie dicht bij de eerste voorsprong. Een inzet van Mohammat werd door Joris van Eijck van de lijn gehaald. Vlak voor de pauze sprong SC Feyenoord tweemaal onzorgvuldig met de mogelijkheden om. Junior Obiku en de jonge rechtervleugelverdediger Steven Hamann zagen hun inzetten gekeerd worden door de Bredase doelverdediger Van Butzelaar.

  In de tweede helft werd SC Feyenoord direct met een tegenvaller geconfronteerd. Vier minuten na rust trakteerden de gasten de Rotterdammers al op een verdiende 1-2 achterstand. De uitstekend spelende Mohammat bracht met een schitterende voorzet Riad Elloukmani in stelling. En de Rotterdamse defensie zag er niet goed uit. Vervolgens trachtte SC Feyenoord de regie weer in handen te nemen. Hamann lanceerde Adil Akanioui, maar zijn schot was een eenvoudige prooi voor Baronie-ballenstopper Van Butzelaar. Al met al kon de Bredase sluitpost terugkijken op een uitstekende vertoning.

  Na een uur spelen zette SC Feyenoord de opponent weer vast op de eigen helft. Een hoekschop van invaller Khalid Rahli werd door Van Eijck echter niet in het vijandelijke doel gekopt. Daarna waren de hoogtepunten schaars. Vervolgens wist Baronie een kwartier voor tijd het duel in zijn voordeel te beslissen. Een hoekschop van Jens Wirikx werd door Elloukmani fraai met een schot afgerond. In de 80e minuut verzuimden Baronie om de vierde treffer te noteren. Een voorzet van Wouter Ṕrent werd door Elloukmani echter niet in een treffer omgezet. En dus bleef SC Feyenoord een grotere nederlaag bespaard!

  Tekst: Stephan van Hal