• Sportclub Feyenoord heeft afgelopen dinsdag 10 augustus in de eerste wedstrijd van het Smitshoek-toernooi met 3-0 gewonnen van Voorschoten. Het duel werd na zeventig minuten gestaakt door scheidsrechter Blaak vanwege onweer. Vervolgens het werd het eenzijdige duel niet meer hervat.

  De eerste helft:

  SC Feyenoord was met name in de eerste drie kwartier uitstekend op dreef en bij de les! De Rotterdammers gaven daarmee een heus signaal af aan de concurrenten in de hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal. SC Feyenoord liet de bal snel rondgaan en domineerde met vlotte combinaties, individuele acties en positiewisselingen het duel. Het zocht dan ook met veel overleg en rustig de aanval. SC Feyenoord maakt nu al een ingespeelde en homogene indruk. Toch hadden de rood-witten weer veel kansen nodig om de ballen in het net te toveren. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend aan geraakt. In het afgelopen seizoen had SC Feyenoord daar ook veel last van. In verdedigend opzicht gaf het weinig ruimte en dus kansen weg. Daarnaast maakte SC Feyenoord een volwassen, gedreven en stabiele indruk. En datzelfde geld voor de motivatie van de zo ambitieuze ploeg. De Varkenoorders liepen de pollen uit de grond. Al is die term-beide ploegen speelden op kunstgras-wat overdreven.

  De tweede helft:

  In het tweede bedrijf slaagde SC Feyenoord er echter niet in om te imponeren. De ploeg leed meer balverlies, was minder geconcentreerd en toch kreeg het genoeg kansen om de voorsprong te vergroten. Het leek wel alsof de spelers eerder naar huis wilden. Toch kwam de zege niet meer in gevaar. SC Feyenoord koesterde de voorsprong en liet zich niet afbluffen door het tegenvallende Voorschoten. De inbreng van de eersteklasser was toch al te verwaarlozen. Voor Voorschoten was in dit duel dan ook niet meer dan een bijrol weggelegd. De bijdrage van Voorschoten bleef tot counters beperkt. En dat kan als een compliment aan de Rotterdamse verdedigers worden beschouwd. In tegenstelling tot SC Feyenoord hadden de spelers van Voorschoten moeite om elkaar te vinden. Dat werd in dit duel pijnlijk duidelijk. Voorschoten was niet doortastend genoeg en verloor de slag in elke linie.

  Kroniek van kansen:

  Direct vanaf het beginsignaal zette SC Feyenoord Voorschoten al onder druk. Al na drie minuten konden de Varkenoorders de polonaise lopen. Quincy Oosterom lanceerde met een scherpe voorzet Khalid Rahli en die nam de openingstreffer voor zijn rekening: 1-0. Vervolgens deed diezelfde Oosterom weer van zich spreken door een strafschop te benutten: 2-0.De strafschop werd versierd door de balvaardige Elmer de Vries, die in stelling werd gebracht door een schitterende crosspass van Kevin Patijn, die verleden jaar nog geconfronteerd werd met veel blessureleed. Oosterom benutte voor de de derde keer in de voorbereiding een penalty. Hij oogt altijd ontspannen als hij mag aanleggen vanaf elf meter. Oosterom heeft zich in de afgelopen seizoenen dan ook ontwikkeld tot een echte ontspannen penaltyspecialist!

  Na ongeveer een kwartier gaf SC Feyenoord weer een waarschuwingssignaal. De uitstekend spelende Oosterom bracht Rahli in stelling. Diens inzet werd door een speler van Voorschoten van de lijn gehaald. Ook daarna bleef SC Feyenoord domineren. Spelbepaler Sandin Avdic was met een afstandsschot dicht bij de derde Rotterdamse treffer. In de 26e minuut werden de Rotterdammers weer gevaarlijk. De ´valse spits´ Rahli zette de bal voor op Oosterom, maar die vond vervolgens Voorschoten-doelman Stefan van der Niet op zijn weg.

  Na ongeveer een halfuur dwong Voorschoten zijn eerste kans af. SC Feyenoord-doelman Marc van Splunter liet zich echter niet verrassen door een inzet van Nick Guyt. Niet veel later verzuimde SC Feyenoord daarna uit te lopen naar een grotere voorsprong. Elmer de Vries zag zijn schot in het zijnet belandden. Tien minuten voor de pauze liet Adil Akanioui zien hoe het wel moet door met een schuiver de stand op 3-0 te bepalen. Vlak voor de pauze verzuimde de ´gasten' vervolgens om iets terug te doen. Tom Wijnalda lanceerde Jim van der Krogt, maar zijn kopbal werd keurig gestopt door de nieuwe en geroutineerde SC Feyenoord-doelman Van Splunter. Laatstgenoemde maakte de overstap van Zwaluwen Vlaardingen naar de ploeg uit Rotterdam-Zuid.

  Ook in het tweede bedrijf bleef SC Feyenoord het duel naar zijn hand zetten. Drie minuten na rust had invaller Junior Obiku het bijna op zijn heupen. Hij zag na een solo zijn inzet gekeerd worden door de Voorschotense goalie Van der Niet. In de 50e minuut kreeg Voorschoten een aardige mogelijkheid om de achterstand te verkleinen. Invaller-doelman Jordie van Leeuwen, teruggekeerd bij de SC, maakte de inzet van Koen Hopstaken knap onschadelijk.

  Na ongeveer 53 minuten leverde een vlotte combinatie van Fanuel Waandels en Junior Obiku geen vierde Rotterdamse succesje op. Waarna Rowendly Martijn namens de Sportclub de bal keihard op de paal schoot. Twintig minuten na rust werd Junior Obiku gevaarlijk. Hij volleerde na een assist van Fanuel Waandels de bal over het vijandelijke doel. Even later verzuimde Jeffrey Duijnstee nog om de eindstand op 4-0 vast stellen door een voorzet van Junior Obiku niet af te ronden.

  Na ongeveer 70 minuten werd het duel vanwege het onweer gestaakt. En keek de Sportclub terug op een wedstrijd met twee gezichten.

  Aanstaande zaterdag speelt SC Feyenoord het tweede en laatste duel op dit toernooi. Om 15.00 uur is Smitshoek de tegenstander en die ploeg ging met 30 onderuit tegen Heerjansdam!

  Tekst: Stephan van Hal